Normal_airbnb__bed__telefoon__matras

De bedwants was weg, maar na decennia vrijwel afwezig te zijn geweest in Nederland is het beestje weer bezig met een opmars. De boosdoener volgens dierwetenschapper Bastiaan Meerburg: Airbnb. "Mensen weten niet wat ze in huis halen". Dit meldt de NOS.

Het is niet toevallig dat het nieuws over de opmars van de bedwants nu naar buiten komt: vandaag is het Wereld Plaagdierendag. De Wageningen Universiteit grijpt dit momentum aan om voor het eerste een speciale studiedag te organiseren. Meerburg doet hier als directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan mee, en zal vandaag vooral pleiten voor bewustwording.
 

Matrassen, bedden en mensenbloed

 
Volgens Meerburg weten mensen die hun woning aanbieden aan toeristen, via sites als Airbnb, "niet wat ze in huis halen", zo zegt hij tegen de NOS. Mensen reizen niet alleen; de bedwants reist mee, met name bij diegenen die het niet zo nauw nemen met hygiëne. Het meereizen gebeurt vaak ongemerkt, want het zijn zeer kleine beestjes. Matrassen, bedden en mensenbloed zijn favoriet bij de bedwants. Heb je ze eenmaal in huis, dan kost het doorgaans duizenden euro's om een huis weer helemaal schoon te krijgen, zo stelt Meerburg. Daar kunnen de inkomstren via Airbnb doorgaans niet tegenop.
 
Meer informatie over de bedwants is te vinden via de website van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Hier is onder meer te vinden hoe ze zich verspreiden, welke hinder ze veroorzaken, en hoe ze kunnen worden bestreden.
 
Door: Nationale Recreatiegids