Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia

In het gebouw aan de Amsterdamse Prinsengracht waar tot april 2013 het Paleis van Justitie was gevestigd, zal een ‘ultraluxe’ vijfsterrenhotel komen. Bijzonder, want sinds de hoofdstad een hotelstop aankondigde in 2016 wees de gemeente 32 van de 34 nieuwe hotelplannen af. Dit meldt het Parool.

Sinds de verhuizing van het hof naar het huidige paleis op het IJdok bij het Centraal station, passeerden meerdere hotelplannen de revue, maar geen daarvan wist de gemeente te verleiden tot het afgeven van een vergunning.
 

Luxer dan welk hotel dan ook

 
Dat er nu toch een hotel mag komen in het 18.000 vierkante meter grote pand aan de Prinsengracht komt omdat het exact past binnen de kaders die de gemeente ervoor had vastgesteld: zo zou het hotel ultraluxe moeten worden en zich specifiek moeten richten op reizigers uit de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Het internationale luxehotel- en resortbedrijf Rosewood kwam met een plan dat hieraan voldeed, en mag dit nu gaan realiseren. In totaal zullen er 144 kamers in het eeuwenoude gebouw komen, dat stamt uit 1664 en 1864. Volgens Het Parool wordt het Rosewood Hotel luxer dan de vijfsterrenhotels die Amsterdam nu al rijk is.
 

Toch veel nieuwe hotels op komst

 
Ondanks de hotelstop van de gemeente  zullen er komende jaren toch nog extra hotels bij komen in de hoofdstad, ook in het centrum. Wanneer een bestemmingsplan hier ruimte voor biedt is het voor de gemeente lastig dit een halt toe te roepen. Daarnaast zijn er voordat de hotelstop inging nog vergunningen afgegeven voor de bouw van verblijfsaccommodaties. Dit alles zorgt ervoor dat er komende jaren toch nog zo’n honderd hotels bijkomen, waarvan 25 in de binnenstad. De gemeente onderzoekt nu of het als nog kan voorkomen dat deze projecten doorgaan.
 
Door: Nationale Recreatiegids