Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zomervakantie voorbereiden zorgt bij twee derde Nederlanders voor stress

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van webgigant Amazon blijkt dat twee op de drie Nederlanders stress ervaart tijdens de voorbereidingen op de zomervakantie. Grootste stressfactoren: het inpakken van de juiste spullen en het voldoen aan de maximale toegestane hoeveelheid bagage. Dit meldt Amazon.
Volgens het onderzoek geldt vakantiestress bij 30 procent van de huishoudens als een goede voedingsbodem voor onrust in het huishouden. Van alle ondervraagden geeft 35 procent aan ruzie te hebben met hun eega tijdens het voorbereiden op de zomervakantie. De belangrijkste aanleiding hiervoor is hoe de ander zich voorbereid op de trip: 20 procent  van de mannen zegt zich te ergeren aan de hoeveelheid spullen die hun partner inpakt, terwijl 18 procent van de Nederlandse vrouwen verbolgen is de tas van hun partner te moeten inpakken.
 

Financiële stress voor de zomer

 
Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders financiële stress ervaart tijdens de voorbereiding op de zomervakantie. Respondenten die aangeven zich financieel gestrest te voelen, geven als redenen aan: een onverwachte financiële tegenvaller (41 procent), dat ze niet genoeg geld voor de vakantie opzij hebben gezet in de voorgaande maanden (41 procent) en de angst om de controle over het budget te verliezen terwijl ze op vakantie zijn (34 procent). Voor 29 procent van de Nederlanders is de financiële stress zelfs een reden de vakantie een jaartje over te slaan.
 

Hier stressen Nederlanders het meest over

 
Met 25 procent is de grootste stressfactor voor Nederlanders het inpakken van de juiste spullen en ervoor zorgen de maximale toegestane hoeveelheid bagage niet te overschrijden. Voor 18 procent van de Nederlanders is het op tijd af krijgen van hun werk ook een grote veroorzaker van pre-vakantiestress. Mannen maken zich zorgen over de weersomstandigheden op hun vakantiebestemming (17 procent), hun financiële situatie (11 procent) en of de beveiliging van hun huis wel goed is geregeld (11 procent). De grootste stress factor voor Nederlandse vrouwen is ervoor zorgen dat alle kleding op tijd schoon en ingepakt is voor de vakantie (28 procent).
 

Financiële voorbereidingen

 
Vakantiegeld dat in Nederland jaarlijks wordt uitgekeerd wordt niet altijd besteed aan zomervakanties: slechts 17 procent van de respondenten zegt dat ze de volle honderd procent van hun vakantiegeld gebruiken voor hun zomerplannen. Degenen die hun vakantiebonus voor andere activiteiten gebruiken, sparen het geld in de eerste plaats voor later (50 procent), kopen iets voor zichzelf (20 procent) of geven het uit aan leuke dingen om met de kinderen te doen tijdens de zomervakantie (15 procent).
 
Door: Nationale Recreatiegids
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.