Normal_lunchen

Op de Veluwe zijn zogeheten Kwaliteitsteams actief die vakantieparken van nieuwe energie en ideeën voorzien. Camping Kriemelberg Bushcamp in Ermelo maakte gebruik van zo'n Kwaliteitsteam, en de Nationale Recreatiegids interviewde mede-eigenaar Dian van den Heuvel over zijn ervaring: "Vaak denk je als ondernemer: dat kan ik allemaal wel zelf, daar heb ik niemand anders voor nodig. Maar ik denk dat het heel goed is om een keer van zo'n groep professionals en specialisten te horen wat hun visie is op jouw bedrijf."

Veel vakantieparken in Nederland staan allang niet meer te boek als idyllische vrijetijdsoorden. Uit een onderzoek van ZKA Leisure Consultants van afgelopen najaar bleek dat een derde in zwaar weer verkeert. Op de Veluwe, de plek met de hoogste vakantieparkdichtheid van Nederland, wordt dan ook volop geëxperimenteerd met het juiste beleid op dit terrein. Een voorbeeld hiervan zijn de Kwaliteitsteams die worden ingezet door het Vitale Vakantieparken, een Veluws samenwerkingsverband tussen overheden en recreatieondernemers.
 

Permanente bewoning

 
Volgens Van den Heuvel zijn er veel vakantieparken die het goed doen, "maar er zijn ook bedrijven die wat anders worden gebruikt dan eigenlijk de bedoeling is." Op deze vakantieparken heeft tijdelijk verhuur vaak plaats gemaakt voor permanente bewoning door arbeidsmigranten, asielzoekers en mensen die op de reguliere woningmarkt er niet tussenkomen. Daar zijn de parken oorspronkelijk niet op ingericht, wat leidt tot uitwassen als criminaliteit, slechte leefomstandigheden en een gebrek aan sociale veiligheid. 
 

Voorkomen is beter dan genezen

 
Niet dat deze problemen spelen op Camping Kriemelberg Bushcamp, maar dát de problemen er zijn, daar is Van den Heuvel zich zeer van bewust. Onder het mom 'voorkomen is beter dan genezen' besloot hij daarom een Kwaliteitsteam van Vitale Vakantieparken in te schakelen. Een goede zet, zo merkte hij en zijn vrouw Daniëlle, met wie hij de camping runt, al gauw; het team van experts hielp inzichtelijk maken waar ruimte was voor verbeteringen: "Het zijn allemaal dingen waar je niet zo snel bij stilstaat, maar waar je dan wel van denkt: eigenlijk is dat wel zo. Hier kunnen we wat mee."
 

"Hoe krijgen we die mensen bij ons?"

 
Anders dan bij zijn ouders, van wie hij de camping overnam, is "in het ANWB-boekje staan en de directeur van de VVV kennen" niet meer genoeg. De concurrentie is groot, de consument en de markt sterk veranderd. Assertiviteit door campingeigenaren is geboden: "We wisten al: we hebben een heel mooi bedrijf, op een hele mooie plek, waar mensen graag naar terugkomen, maar: Hoe krijgen we die mensen nou bij ons? Hoe kunnen we ons als relatief klein bedrijf marketingtechnisch onderscheiden van anderen? Met die vraag zijn we naar het Kwaliteitsteam gegaan."
 
Lees hier meer over de ervaring van Dian van het Heuvel met het Kwaliteitsteam in het artikel  Een renaissance voor vakantieparken op de Veluwe: hoe het Kwaliteitsteam het verschil maakte  voor Camping Kriemelberg Bushcamp