Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Airbnb leidt tot stijgende huizenprijzen en hogere huren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de invloed van Airbnb op de huizenprijzen van Los Angeles, is naar voren gekomen dat de aanwezigheid van Airbnb leidt stijgende huizenprijzen. De onderzoekers vermoeden dat dit ook voor Amsterdam geldt. Dit meldt NRC Handelsblad.
Het onderzoek werd uitgevoerd door universitair hoofddocent Hans Koster en zijn collega's Jos van Ommeren en Nicolas Volkhausen. Volgens hen is het nu voor het eerst dat een onderzoek de effecten van Airbnb aantoont op huizen- en huurprijzen. Hiervoor keken ze primair naar de Amerikaanse stad Los Angeles. Daar zagen ze dat de aanwezigheid van Airbnb de gemiddelde woningprijzen met drie procent deed toenemen: "Door Airbnb groeit de vraag naar huizen, en omdat het aanbod gelijk blijft, worden huizen meer waard", zo valt in het onderzoek te lezen.
 

Prijsstijgingen in Amsterdam

 
De resultaten werden recent gepubliceerd in het economische magazine ESB. In dit artikel waagt Koster zich ook aan een vertaalslag naar de situatie in de hoofdstad: "Uit ons onderzoek kan geconcludeerd worden dat ook in het centrum van Amsterdam de prijzen en huren door Airbnb waarschijnlijk gestegen zijn." Maar voorzichtigheid is geboden: "LA is een andere stad waar mensen veel minder dicht op elkaar wonen. Overlast door Airbnb is er daardoor in vergelijking met Amsterdam nihil. Wij vermoedden dat die overlast in Amsterdam een negatief effect heeft op de stijging van huizenprijzen. Maar de prijzen per nacht in LA zijn vergelijkbaar met die in Amsterdam. Dat de aanwezigheid van Airbnb heeft gezorgd voor prijsstijgingen in Amsterdam is daarom heel waarschijnlijk. We weten alleen niet hoe groot dat effect is."
 

Allemaal baat bij Airbnb

 
Volgens Koster hoeft de aanwezigheid van Airbnb niet slecht te zijn voor Amsterdam: "In principe levert Airbnb een positieve bijdrage aan de maatschappij. Huizen worden efficiënter gebruikt, huizenbezitters verdienen wat meer geld. We zijn daarom niet meteen voor een verbod of een restrictie. Het probleem in Amsterdam is de overlast die is ontstaan door het toegenomen toerisme. Dat komt slechts deels door Airbnb. Wil je het toerisme in zijn geheel terugdringen, dan is een hogere toeristenbelasting een veel efficiënter middel. Het is makkelijker te handhaven dan een restrictiebeleid, en het levert meer geld op. Daar kun je bijvoorbeeld extra sociale woningbouw of woningen in de vrije huursector van financieren. Zo hebben we allemaal baat bij Airbnb."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids
19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.

13 juni '24 (11:30)

Van uitstel komt toch geen afstel: bouw Hotel & Resort De Hondsrug eindelijk van start

Het heeft even moeten duren, maar deze week is de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug van ontwikkelaar Dormio eindelijk gestart. Eigenlijk wilde Dormio in 2022 al beginnen met de bouw ervan, maar door bezwaren van omwonenden, stijgende bouwkosten en minder vraag naar vakantiehuizen werd dat telkens uitgesteld. Dit meldt RTV Drenthe.