Normal_terschelling__brandaris__west-terschelling__zee__haven__huizen__duinen__daken

Op Terschelling is niet iedereen blij met het voornemen van de gemeente om negentien luxe recreatieappartementen te bouwen aan de rand van het Groene Strand bij West-Terschelling. Velen stellen dat het eiland meer gebaat is bij nieuwe starterswoningen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Naast de negentien appartementen omvat het recreatieproject ook vier twee-onder-eenkappers, die allemaal op het B&Y-terrein moeten komen. Deze locatie, ooit het thuis van Bouw- en Aannemingsmaatschappij Boersma en Ybema B.V., is nu in handen van projectontwikkelaar Segesta Groep. Die wil zo snel mogelijk aan de slag met de uitvoering van het plan, en vindt de gemeente daarbij aan zijn zij. 
 
Maar de plannen kennen veel tegenstanders. Afgelopen maandag spanden bewoners en ondernemers een rechtszaak aan bij de Raad van State. Volgens hen gaat de gemeente in tegen haar eigen ruimtelijke en welstandsbeleid door met Segesta in zee te gaan. Bovendien is de behoefte aan betaalbare starterswoningen op Terschelling veel groter dan luxe recreatieverblijven: nergens kosten huizen in Friesland gemiddeld zo veel als op dit Waddeneiland. Buurtbewoner Richard Gorter: "Wij vragen om zes tot acht burgerwoningen die passen in het beschermde dorpsgezicht. En niet dit bouwplan, dat met tien tot elf meter bouwhoogte boven alle omliggende bebouwing uitsteekt."
 
Horecabedrijf De Walvis maakt zich met name zorgen om de afstand tussen de woningen en het café: minder dan tien meter. Een optreden van een livebandje brengt dan al gauw een stroom aan klachten met zich mee, zo stelt de uitbater van het café.
 
Een woordvoerder van de gemeente laat echter weten dat alle plannen binnen de grenzen van het betamelijke vallen: "De gemeente wil op het eiland niet meer dan twintigduizend (recreatie-)bedden hebben en daar zitten we met dit plan nog steeds onder." Daarbij mogen de nog te bouwen woningen dan wel zeven à acht meter hoog zijn, veel nabijgelegen hotels zijn nog een stuk hoger, aldus een andere woordvoerder. De Raad van State doet binnen zes tot acht weken uitspraak. 
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids