Normal_w_hotels__logo_

Het vijfsterrenhotel W, direct achter het Paleis op de Dam, bood wel een heel bijzondere service: wie een lijntje coke of een pilletje nodig had kon hiervoor terecht bij een drietal portiers. De zogeheten welcome ambassadors liepen tegen de lamp toen ze met undercover agenten bleken de dealen. Dit meldt AT5.

Het W Hotel aan de Spuistraat in Amsterdam is een van de duurste hotels in de hoofdstad: het telt 238 kamers, waarvan de prijzen uiteenlopen van 270 tot 2.400 euro per nacht. Inherent aan de vijfsterrenstatus van het hotel is het hoge serviceniveau, maar helemaal onbegrensd is dat niet. Nadat het hotelmanagement door gasten was gewezen op het vermoeden dat bij de portiers drugs kon worden besteld, nam het contact op met de politie. Dit zette een heuse undercoveroperatie op, waar het hotel volledig aan meewerkte.

In mei hielden twee agenten de portiers de hele dag in de gaten vanuit een kamer met uitzicht op de hoofdingang. Daarnaast hadden ze toegang tot beeld en geluid via beveiligingscamera's en portofoons. De laatste stap was het undercover gaan: driemaal liepen portiers tegen de lamp toen een agent die zich voordeed als hotelgast drugs bij hen bestelde. De drie portiers in kwestie zijn op staande voet ontslagen en moeten vrijdag bij de rechter voorkomen.

De advocaten van het drietal hebben al van zich laten horen: volgens hen hebben de agenten "zeer provocatief en sturend" opgetreden. "Uit het dossier blijkt dat zij er bij de verdachten net zo lang op hebben aangedrongen tot hun daadwerkelijk drugs werden geleverd", aldus advocaat Vito Shukrula. Hotel W en het Openbaar Ministerie hebben nog niet inhoudelijk op de zaak gereageerd.

Door: redactie Nationale Recreatiegids