Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Groei dure vakantiehuizen Zeeland neigt naar overaanbod

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Zeeuwse markt van vakantiewoningen dreigt uit balans te raken, doordat er in het exclusieve topsegment te veel nieuwbouw bijkomt, terwijl het aanbod van goedkopere vakantiehuizen juist aan het verschralen is. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM). Dit meldt BN DeStem.

De populariteit van dure vakantiewoningen in Zeeland is volgens de NVM vooral toe te schrijven aan het feit dat er ook permanente bewoning is toegestaan, iets wat in de rest van Nederland vrij uitzonderlijk is: "Strikt genomen zijn het dus woningbouwprojecten die als recreatiewoning in de markt gezet worden", zo stelt de makelaarsvereniging. Van alle vakantiehuizen die voor meer dan een half miljoen euro worden aangeboden, staat ongeveer de helft in Zeeland. De NVM bespeurt 'een wellicht wat buitensporig enthousiasme' op het gebied van de bouw van vakantiewoningen in het hogere segment  in Zeeland.

Aan de andere kant staan de verouderde vakantieparken- en huizen. Zo'n 1.400 recreatiewoningen zullen in 2020 'het contact met de markt verliezen', zo stelt de Zeeuwse Kustvisie. Deze gezamenlijke visie van onder andere de provincie, Rijkswaterstaat en toeristische belangenorganisaties, waarin afspraken staan over wat er wel en niet kan aan de Zeeuwse kust, heeft onder andere ten doel de bouwlust in het hogere segment af te remmen, en het opknappen van gedateerde vakantieparken te stimuleren. Naar verwachting zal deze Kustvisie 'een positieve bijdrage gaan leveren aan de balans in de markt', zo stelt de NVM.

In heel Nederland werden afgelopen jaar 4.330 vakantiewoningen verkocht, voor een gemiddelde verkoopprijs van 148.000 euro. Ter vergelijking: de gemiddelde vraagprijs in Zeeland voor vakantiewoningen bedroeg vorig jaar bijna 430.000 euro.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.