Vega(n) eten tijdens een dagje uit? Dat is de afgelopen jaren veel gemakkelijker geworden
Uit onderzoek van ProVeg Nederland blijkt dat het aanbod van vegetarisch en veganistisch eten op vrijetijdslocaties in Nederland de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Van de 39 onderzochte locaties bieden 32 (82 procent) vegetarische en 26 (67 procent) veganistische opties aan. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van 2017, toen het veganistische aanbod in attractieparken nog beperkt was. Dit meldt ProVeg Nederland.
Sommige locaties gaan nog verder door duidelijke plantaardige doelstellingen te stellen. Zo heeft Museum Naturalis, samen met dierentuin Artis, gekozen voor een volledig vegetarisch menu, gedreven door klimaatdoelen. Andere organisaties, zoals MOJO en de Efteling, willen in 2030 het aandeel plantaardig voedsel flink verhogen: respectievelijk naar 75 procent en 60 procent. Ruim 20 procent van de onderzochte locaties heeft een dergelijk doel gesteld.
Dierentuinen lopen voorop
Dierentuinen lopen voorop in deze transitie, terwijl de hotelsector achterblijft. Het blijkt dat plantaardige veranderingen goed haalbaar zijn, mits de smaak van de producten goed is en er transparantie is richting bezoekers. Zo biedt Attractiepark Toverland bijvoorbeeld standaard plantaardige ijskoffie aan en zijn de poffertjes bij Artis en de Efteling plantaardig. Apenheul biedt veganistische softijsmix en kroketten aan, en Blijdorp heeft alle vleessnacks vervangen door vegetarische varianten.
200 miljoen kilo CO2 besparen
Bij voedselverduurzaming kunnen vrijetijdsorganisaties een belangrijke rol spelen, omdat hier veel voedsel in omgaat. “Door te bewegen naar meer plantaardig kan de leisure sector tot wel 200 miljoen kilo CO2 per jaar besparen. Dat zijn zo’n 200.000 vluchten van Amsterdam naar New York”, aldus Martine van Haperen, foodservice-expert bij ProVeg.