Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volop stoom in Spoorwegmuseum tijdens viering 175 jaar spoorwegen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Rijdende stoommachines in parade door binnenstad van UtrechtOp zaterdag 20 september is het precies 175 jaar geleden dat er voor het eerst een trein reed in Nederland. De Arend en De Snelheid trokken de rijtuigen  van Amsterdam naar Haarlem. Dit heuglijke feit viert Het Spoorwegmuseum een weekend lang met het evenement Stoom! Naast allerlei bijzondere kleinere stoommachines zorgen twee grote stoomlocomotieven voor een spectaculaire show. Zaterdag 20 september om 18:00 uur gaan alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht.

Programma
Het  hele weekend van 20 en 21 september kun je terug naar de tijd van hete kolen, schitterende locomotieven en heel veel stoom. Topattracties zijn twee grote stoomlocomotieven: Locomotief NS 7742, ook wel bekend onder de naam Bello, en een stoomlocomotief van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Beide locs zijn het hele weekend onder stoom. Bezoekers kunnen meerijden in het aangekoppelde restauratierijtuig. Verder zijn in het Spoorwegmuseum veel bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stoomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stoomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is de brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden.

Locomotief Bello
Van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt Het Spoorwegmuseum de Bello (Locomotief NS 7742). Deze stoomlocomotief viert dit jaar haar 100e verjaardag. Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen. De Bello trok tot 1955 de tram naar Bergen aan Zee. Dit voorjaar is Bello in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gerestaureerd en speciaal voor de verjaardag van de spoorwegen komt zij onder stoom in Het Spoorwegmuseum.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij brengt een grote stoomlocomotief uit de 23-serie. Het museum koppelt een van haar mooiste restauratiewagens aan, de WR 4249. Dit rijtuig deed in de jaren 50 dienst  voor Wagon-Lits op de Holland-Scandinavië Express. De stoomlocomotief en wagon maken korte ritjes over het inmiddels afgesloten spoor richting Lunetten. Bezoekers kunnen meerijden.

Laatste weekend tentoonstellingen
Gelijktijdig met het evenement Stoom! zijn in Het Spoorwegmuseum twee tentoonstellingen over het begin van de spoorwegen te zien. Ingenieur Frederik Willem Conrad stond aan de basis van de aanleg van de eerste spoorlijn in Nederland. De tentoonstelling ‘F.W. Conrad, spoorwegpionier’ toont een overzicht van zijn leven en werk. Bij ‘Iconen van het spoor’ zijn de oudste stoomlocomotieven van Europa te zien. Locs uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Zweden vertellen het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa. Zondag 21 september is de laatste kans om deze unieke locomotieven bij elkaar te aanschouwen.

Stoom!
20 en 21 september 2014
Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation
3581 XW  Utrecht
Open: 10 – 17 uur
Entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis)

© Nationale Recreatiegids

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.

16 april '24 ( 9:12)

Bevrijdingsfestival Alkmaar moet wijken voor broedende lepelaars

Waar normaal gesproken het Bevrijdingsfestival in Alkmaar in het Cultuurpark de Hout wordt georganiseerd, moeten mensen die de vrijheid willen vieren dit jaar wijken naar een andere locatie. In het park zijn lepelaars neergestreken om hier te broeden. Daarom gaat het festival dit jaar verhuizen, meldt NH Nieuws.

15 april '24 ( 8:57)

Jubilerende Nits onder de indruk van optredens in Carré

De twee optredens op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré hebben indruk gemaakt op de mannen van Nits. De Nederlandse popgroep viert dit jaar het 50-jarig bestaan en gaf daarom onder meer twee optredens in het beroemde Amsterdamse theater.

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.