Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Typhoon en Spinvis tekenen voor de eerste editie van het Noorderliefde Festival Leiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Op 31 augustus vindt de eerste editie van het Noorderliefde Festival plaats op het braakliggende terrein aan de Surinamestraat in Leiden Noord.Het festival, dat voortkomt uit een samenwerking tussen het SummerJazz Festival, het Cultuurfonds Leiden en bouwbedrijf Heijmans, strijkt neer op de locatie waar Het Plein van Leiden vorm krijgt. Een plek waar iedereen welkom is. Dat is Noorderliefde.

"Noorderliefde is voor ons een unieke kans om fantastische artiesten als Typhoon en Spinvis midden in een woonwijk neer te zetten", "Om het écht naar de mensen te brengen" zegt Jeroen Sprangers, bestuursvoorzitter van SummerJazz. "Noorderliefde is voor ons meer dan enkel een mooie naam", "We willen echt een nieuw begrip introduceren in Leiden", "Voor ons symboliseert Noorderliefde een plek waar iedereen samenkomt en mooie ervaringen met elkaar kan delen" aldus Sprangers. Hij benadrukt een bijzonder aspect van het festival: "Het is een gratis evenement", "Noorderliefde is toegankelijk voor iedereen en dat willen we graag zo houden". Heijmans en het Cultuurfonds Leiden maken dit nu mogelijk. Alle betrokken partijen hopen dat lokale initiatiefnemers in de toekomst het evenement zullen omarmen en het zal uitgroeien tot een vaste waarde in Leiden Noord.

Spinvis opent het festival op 31 augustus gevolgd door Typhoon, die met zijn voltallige band nummers van zijn alom geprezen nieuwe album Lobi Da Basi ten gehore zal brengen. Naast de grotere artiesten biedt Noorderliefde ook een podium voor talentvolle muzikanten uit Leiden en omgeving.

Cultuurmakelaar Michaël Roumen van het Cultuurfonds Leiden spreekt vol lof over de nieuwe culturele activiteiten die plaatsvinden in Leiden Noord. "Noorderliefde is hét voorbeeld hoe cultuur niet alleen mensen verbindt, maar ook een toegevoegde waarde is voor het bedrijfsleven", "Heijmans begrijpt als geen ander dat cultuur een niet te missen onderdeel uitmaakt van een bijzondere leefomgeving".

Liefde op het stationsplein
Ter promotie van het evenement voegt Noorderliefde letterlijk een flinke dosis liefde toe aan het Leidse straatbeeld. Het beeldmerk van het festival is in fysieke vorm te bewonderen vanaf medio tot eind augustus op het stationsplein voor Leiden Centraal. De creatie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Beelden in Leiden. Kunstenaar Paul Bouter tekent voor de uitvoer.

Praktische informatie
Noorderliefde vindt plaats op zondag 31 augustus, van 14:00 tot 18:00 op het bouwterrein aan de Surinamestraat in Leiden Noord. Het festival is gratis en voor iedereen toegankelijk. Zorg dat je op tijd bent om verzekerd te zijn van een goede plek. Meer informatie is te vinden op www.noorderliefde.nl.

Over Het Plein van Leiden
Het Plein van Leiden maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van grote delen van Leiden Noord. De winkelfunctie van het Kooiplein wordt uitgebreid door een toevoeging van twee grote supermarkten en meerdere winkels. De Surinamestraat wordt deels afgesloten en ingericht als winkelgebied met een gracht. Een mix van betaalbare woningen, goede parkeervoorzieningen en een totaal nieuw ingericht winkelgebied maken dit het bruisend hart van het nieuwe Leiden Noord.

© Nationale Recreatiegids

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.