Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Paasweekend op de Natuurkampeerterreinen: Natuurlijk Cultuurrijk!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 21 min
location_on [xx]km
Tijdens het Paasweekend (19 t/m 21 april) starten we een nieuwe campagne rond cultuurhistorie op de Natuurkampeerterreinen: Natuurkampeerterreinen: Natuurlijk Cultuurrijk!
De campagne is onderdeel van het thema Venster op het Landschap, waarmee Stichting Natuurkampeerterreinen de belangrijkste cultuurhistorische kenmerken van de Natuurkampeerterreinen voor het voetlicht wil brengen. Door anders naar het landschap te kijken, door meer te weten van de geschiedenis, wordt een bepaalde plek alleen maar interessanter. U bevindt zich ergens. Maar waar eigenlijk?

Met Pasen worden op diverse Natuurkampeerterreinen kleinschalige activiteiten georganiseerd met aandacht voor de cultuurhistorische achtergrond van de omgeving. Zie hieronder de terreinen die deelnemen.

Groningen:
*    Entourage in Rhederveld, doorlopende activiteit: vanaf Natuurkampeerterrein Entourage kunt u een speciaal samengestelde fietsroute langs bijzondere kunst en landschappen in Groningen volgen. De route is samengesteld door de beheerder van het Natuurkampeerterrein.
*    Maarlandhoeve in Uithuizen, gehele weekend: tentoonstelling in nabijgelegen Menkemaborg, waar het geschiedenisverhaal van de vrouw centraal staat.
*    Aan de Hoorndermeden in Wedde, doorlopende activiteit: kijk door het venster op de Marke Hoorn door de ogen van de deugdsaeme Magdalena Haselhoffs van Bleijham, die in de zeventiende eeuw samen met haar man een groot gebied erfde rond wat nu het Natuurkampeerterrein is. Daarnaast kunt u (individueel) een wandeling maken door de geschiedenis. Wandelroutes met historische kaart en achtergrondinformatie zijn beschikbaar.
*    Landgoed Wilgenheerd in Wehe-den-Hoorn, zondag 20 en maandag 21 april, 11:00 uur: begeleide wandeling (3 km) over de kwelders en wadden.

Fryslân / Friesland:
*    De Bekhofschans in Boijl, zondag 20 april, 14:30 uur: historisch verhalenverteller Frank Spijkers speelt zijn voorstelling “Luitenant Frans van de Bekhofschans”.
*    De Meenthe in Noordwolde, doorlopende activiteit: u kunt een fietsroute maken op basis van knooppunten langs de ‘highlights’ van de Maatschappij van Weldadigheid, die in de negentiende eeuw ervoor zorgde dat arme stedelingen een nieuw bestaan konden opbouwen in zogenaamde landbouwkoloniën. Daarnaast zijn er diverse wandelingen te doen: een paaltjeswandeling door het Meenthebos of een heidewandeling naar de Pingoruïne.

Overijssel:
*    Olde Kottink in Beuningen: paastradities in de omgeving, waaronder eieren gadderen, hout halen, Paastaakslepen, vloggelen en vele Paasvuren.
*    De Zeven Zaligheden in Den Ham, maandag 21 april, 7:30 – 10:30 uur: wandeling rond Den Ham met zoekkaart. Na de wandeling is er een gezamenlijk ontbijt. Kosten zijn € 8,50 p.p.
*    Het Rhanerveld in Hellendoorn, doorlopende activiteit: u kunt een cultuurhistorische wandeling van 7 km maken langs o.a. de boksloot, rabatten, het arboretum en oude grafheuvels.
*    De Rietkraag in Lemelerveld: maandag 21 april, 10:00 uur: fietstocht langs het Overijssels kanaal. Bij slecht weer een wandeling rond Lemelerveld.
*    De Wolfskuil in Ommen, maandag 21 april: zo’n 2000 hardgekookte eieren worden gebruikt bij het traditionele eiertikspel waar heel Ommen aan mee doet. Daarna kunt u naar het Nationaal Tinnen museum die dit jaar een collectie van 200 bijzondere eierdopjes tentoonstelt.
*    De Marsbelte in Wesepe, zondag 20 april, 20:00 uur: het jaarlijkse Paasvuur wordt aangestoken. Voorafgaand is er een lampionnentocht vanaf het buurthuis Middel. Na het paasvuur is er een gezellig samen zijn in het buurthuis, waar de koffie en de gekookte eieren klaarstaan. In heel Salland zijn op eerste en tweede Paasdag Paasvuren te vinden.

Gelderland:
*    Bij de Bruuk in Groesbeek: doorlopende activiteit: speciale aandacht voor de Liberation Route, waarbij u kunt beleven wat er zich afspeelde rond 1944-1945 bij de bevrijding van dit gebied. Tevens bakt bakker Oomen speciaal voor de paasdagen ‘bevrijdingsbrood’ voor de kampeerders.
*    ‘t Scharvelt in Haarlo: Paasvuur in Haarlo (op 1 km afstand)
*    De Vrolijk in Laren, zaterdag 20 april, 10:00 – 12:00 uur: cultuurhistorie op De Vrolijk en wandeling naar De Eendenkooi. 20.00 uur: Paasvuur met fakkel en lampionnenoptocht in Laren. Het gehele weekend is er een kunstroute door de gemeente Lochem.
*    De Haverkamp in Voorst, doorlopende activiteit: wandeling van 12 km over het Appense Schouwpad, onderdeel van de Veluwse Bandijk. Route gratis beschikbaar op het terrein.
*    Lutje Kossink in Winterswijk: wandeling/rondleiding door het Winterswijkse coulisselandschap
*    Landgoed Het Zand Hattemer Oldenburger in Zelhem: de eigenaar vertelt het verhaal van de landgoedgeschiedenis op het terrein. Tijdstip en dag is af te stemmen met de kampeerders. Op 1e Paasdag (20 april) is er bij zonsondergang een Paasvuur op 1,2 km van het terrein, bij café-restaurant Wolfershuus/Suusebeek te Wolfersveen (Zelhem).

Utrecht:
*    Klein Groenbergen in Leersum, doorlopende activiteit: voor kampeerders ligt een Schapenroute klaar van 11 km, voor fietsers of wandelaars. U leert en ziet alles over de vroegere schapenhouderij op de Utrechtse Heuvelrug. Bij thuiskomst ontvangt u een leuke schapen-attentie.

Zuid-Holland:
*    De Grutto in Schipluiden, zondag 20 april, vanaf 13:00 uur: wandeling naar ‘moeder Aarde’ met een toelichting onderweg over (de veranderingen in) het landschap. Terug om ca. 15:00 uur met thee en taart toe (€ 5,00 p.p). Opgeven bij Kees Hogervorst: khogervorst@xs4all.nl.

Noord-Holland:
*    De Berenweide in Heemskerk: zaterdag 19 en zondag 20 april: avondexcursie door de jonge duinen met de boswachter van het Noord-Hollands Duinreservaat

Zeeland:
*    Het Veerse Gat in Veere, het gehele weekend, 12:00 tot 17:00 uur: mogelijkheid tot het bezoeken van nabijgelegen Fort Rammekens.

Noord-Brabant:
*    De Biezen in Aarle-Rixtel, zondag 20 april en maandag 21 april, 14:30 uur: wandeling over het Natuurkampeerterrein: Deze wandeling (De Biezen ‘van Oer tot Eco’) voert u mee naar het ontstaan van wat nu De Biezen is. U gaat van de laatste ijstijd en de Middeleeuwen tot de eerste jaren van de vorige eeuw toen het coulisselandschap ontstond. Tenslotte komt u uit bij het ecologisch beheerd natuurlandschap wat het anno 2014 is. Waterdicht schoeisel wordt aangeraden! De wandeling zal beginnen en eindigen met een kop koffie of thee.
*    De Duiventoren in Dorst, zondag 20 april en maandag 21 april: paasontbijt en begeleide natuurwandeling in het bosgebied rond De Duiventoren.
*    Kampeererf ‘t Veldje in Handel, gehele weekend: in het Boerenbondsmuseum in Gemert is aan de hand van archeologische vondsten, historische werktuigen en hedendaagse landbouwtechnieken de geschiedenis van het boerenbedrijf in Peelland (waar het terrein bij hoort) te zien. Tevens tentoonstelling “Zonder boer geen voer”.
*    Morgenrood in Oisterwijk, zaterdag 19 april, 15:00 uur: een veldonderzoek naar de geschiedenis van het terrein. Zondag 20 april, 10:30 uur: een wandeling getiteld “Van heden naar verleden”. Kinderen zijn om 10:30 welkom voor het vervolg van het veldonderzoek.
*    De Vlagberg in Sint Anthonis, zondag 20 april: wandeling naar de Schaapskooi in Sint Anthonis.
*    Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage, zondag 20 april, 11:00 uur Paaseieren zoeken, 14:00 uur: cultuurhistorische rondwandeling onder leiding van een gids van heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen. Maandag 21 april, 11:00 uur: rondleiding over landgoed Ottermeer.

Limburg:
*    Landgoed Geijsteren in Geijsteren, zaterdag 19 april, 10:00 uur: wandeling onder leiding van gids. Zondag 20 april: paaseieren zoeken.
*    Raayerhof in Swalmen, zaterdag 19 april, 14:00 uur: excursie met een IVN-gids langs cultuurhistorische hoogtepunten in de omgeving. Zondag 20 april: paaseieren zoeken.

© Nationale Recreatiegids

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.