Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom komen de Italianen naar Nederland?

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Italiaanse reizigers houden van stedentrips en zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en kunst. Museumbezoek of een andere (historische) bezienswaardigheid staan dan ook bovenaan het activiteitenlijstje voor de Italianen.

Mede door de opkomst van lowcostcarriers zijn stedentrips voor Italianen ideaal voor een korte vakantie naar het buitenland. Tweederde van de Italiaanse gasten verblijft bij een bezoek aan Nederland dan ook in een van de grote steden. Bijna de helft gaat naar Amsterdam, dat daarmee de grootste trekpleister van Nederland voor Italianen is.

Een aantal cijfers
In 2012 kwam bijna 4% van alle bezoekers aan Nederland uit Italië. Daarmee staat dit land op plaats zes van bezoekers aan Nederland.

We hebben in 2012 436.000 gasten ontvangen. Dit is vergelijkbaar met 2011, een daling van minder dan 1%. Vanwege de economische krimp in het land is de verwachting dat het aantal Italiaanse gasten in 2013 licht afneemt. 

Bijna 90% van de Italiaanse bezoekers komt uit Midden- en Noord-Italië en het merendeel komt met het vliegtuig. Van de Italianen komt 65% uit toeristisch oogpunt naar Nederland, bijna een derde heeft een zakelijke reden (31%). Italianen komen vooral in hun vakantiemaand augustus naar Nederland.

Italianen vallen voor de Faces of Holland
Van de 435.000 Italianen die Nederland in 2012 bezochten, kwamen er circa 68.500 met als hoofddoel het bezoeken van de iconen die Faces of Holland promoot. Denk aan de grachten, Hollandse kaas en Delfts Blauw. Deze typisch Nederlandse highlights worden door de Italianen als uniek ervaren. Het contrast tussen heden en verleden dat binnen de iconen aanwezig is, weten zij te waarderen. Het maakt Nederland een aantrekkelijke en veelzijdige vakantiebestemming.

Andere opvallend succesvolle iconen zijn molens, grachten en tulpen. Van jong tot oud zijn de Italiaanse toeristen dol op bloemen. Deze zijn in hun eigen land twee tot drie keer zo duur als in Nederland. Ook de fiets wint aan populariteit. Italianen vinden Nederland een ideaal fietsland gezien de veiligheid die de duizenden kilometers aan fietspaden bieden.

Mede dankzij het Italiaanse onderwijs zijn Italianen echte cultuurminnaars. Eén van de iconen die de Italianen dan ook aanspreekt, is het Van Gogh museum. In 2012 was tien procent van de museumbezoekers uit Italië afkomstig. Dat komt neer op bijna 150.000 Italianen, bijna evenveel als het aandeel Nederlandse bezoekers. Een opvallend gegeven, aangezien dit betekent dat meer dan één op de drie Italianen het Van Gogh museum aandoet.

 

© Nationale Recreatiegids

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.