Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook in hoger beroep geen kinderarbeidboete voor André Rieu

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Raad van State heeft woensdag bepaald dat het productiebedrijf van André Rieu ten onrechte beboet is wegens kinderarbeid. Aanleiding was de inzet van minderjarige panfluitspelers uit Roemenië tijdens een van de Vrijthofconcerten. Eerder oordeelde de rechter ook al dat de boete onterecht was. Dit meldt 1Limburg.

Volgens de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet Rieu in de zomer van 2015 een groep van twaalf minderjarige panfluitspelers uit Roemenië te lang werken tijdens een van de concerten op het Vrijthof in Maastricht. De groep maakte onderdeel uit van het muziekgezelschap van de Roemeense panfluitgrootheid Gheorghe Zwamfir, en zou tot middernacht op het podium hebben gestaan. Hierop deelde de Inspectie SZW een boete van 230.000 euro uit aan Rieu, die hierop naar de rechter stapte. Die oordeelde dat het bewijs dat de Inspectie SZW te mager was, en stelde Rieu in het gelijk: de boete was onterecht. Hierop ging SZW in hoger beroep, maar dat leverde geen ander oordeel van de rechter op. De boete is nu definitief van tafel.

"We zijn opgelucht en blij", reageert Pierre Rieu (zoon en woordvoerder van André Rieu) op de uitspraak: "We hadden het heel vervelend gevonden als de Raad van State nu anders had beslist. Niet alleen vanwege de boete. Het voelde zo oneerlijk." Volgens hem waren de panfluitspelers indertijd met de beste intenties uitgenodigd: "De boete was buitenproportioneel."

De eerstvolgende concerten van André Rieu op het Vrijthof zijn in juli 2019. Of er dan weer minderjarige muzikanten op het podium zullen staan wil Pierre Rieu nog niet verklappen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.