Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FASHIONCLASH Festival 2014 Maastricht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 13 min
location_on [xx]km
6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni in de SAMdecorfabriek te Maastricht.FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het programma met modeshows, tentoonstellingen, film, theater, dans, pop-up stores, lezingen, workshops en speciale projecten, geeft een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek. FCF festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour. FCF festival biedt podium aan meer dan 100 veelbelovende talenten uit binnen en -buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FCF festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het modeshow programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.

Programma en AGE als thema
Thema voor de 6de editie is 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De
uitwerking van de thema is tot uitdrukking gebracht in het campagne beeld waar drie vrouwen van verschillende
generaties worden afgebeeld.
Dit thema komt voort uit (OLD)Fashion(ed), een bijzondere samenwerkingsproject van FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen.
In het programma is er verder gekozen om de tentoonstelling samen te stellen met werk van ontwerpers en kunstenaars waar dit thematiek een rol speelt. Theater performer Nina Willems verwerkt het thema in haar project
VerWeven waar portretten van 5 vrouwen van verschillende leeftijden een bron van inspiratie zijn voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit.

Modeshows, 'Designer' Market, Clash Project en FASHIONCLASH Side Program
Naast de thematische programma onderdelen is er een modeshow programma met circa 40 collecties, het Clash
Project, de designer market en de FASHIONCLASH Side Program.
FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid over diverse locaties in Maastricht met pop-up stores, exposities, lezingen, Fashion Film Night Out, presentaties en events in bijzondere boetieks en nog veel meer wat Maastricht Modestad te bieden heeft.
Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt op www.fashionclash.nl

Mode en dans gaan hand in hand tijdens FASHIONCLASH Festival en Nederlandse Dansdagen
Mode en dans gaan hand in hand. FASHIONCLASH en de Nederlandse Dansdagen bieden dit jaar jonge
modeontwerpers en choreografen een uniek platform om de schoonheid die zij creëren te tonen. Met een tweetal
bijzondere projecten, Distuingished Dreams en (OLD)Fashion(ed), worden dans en mode op een nieuwe wijze
gepresenteerd aan het publiek.
In het project (OLD)Fashion(ed) ontwerpen een vijftal duo’s van ambachtslieden en jonge modeontwerpers een
collectie kleding en bijbehorende accessoires. De collectie die voortkomt uit deze samenwerking wordt getoond tijdens Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen, zoals Andrea Leine, Dario Tortorelli, Joost Vrouenraets en Ronald Wintjens. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.
FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen, roepen (gepensioneerde) ambachtslieden op om hun kennis en vaardigheden te delen met jonge mode ontwerpers. Doel van de samenwerking tussen de deelnemers - de oudere (gepensioneerde) ambachtslieden en de jonge ontwerpers die samen de collecties maken, de (amateur)modellen van 65 jaar en ouder en de choreografen, is een uitwisseling en verrijking van hun kennis en kunde, en het honoreren van de behoefte van de ouderen om betrokkenheid en zichtbaar te zijn in het dagelijkse, actieve leven.
Met de modeshows door oudere modellen wordt het beeld van ouderdom en het oudere lichaam in een nieuw daglicht gezet.
Voor Distingiushed Dreams maken 10 succesvolle jonge choreografen en modeontwerpers in duo's samen een werk met studenten van de vooropleidingen dans Maastricht en Venlo. De gecreëerde werken wijken qua lengte en vorm af van het traditionele format waarin de choreografen en mode ontwerpers normaal gewend zijn hun werk te presenteren. Voor de choreograaf zal de kleding bepalend zijn voor de manier van bewegen en voor de ontwerper kan de beweging uitgangspunt zijn bij het kledingontwerp. Dit opent letterlijk nieuwe mogelijkheden voor de makers. Dans en mode communiceren direct, voorbij de rede. Ons lichaam, en de manier waarop we ons letterlijk en figuurlijk verhullen en onthullen, staat centraal. De koppels die samen een nieuw werk creëren zijn choreograaf Jasper van Luijk en mode ontwerper Jivika Biervliet, choreograaf Cecilia Moisio en mode ontwerper Sara Vrugt, choreograaf Loïc Perela en het modelabel the fORS, choreograaf Melissa Ellberger en mode ontwerper Mieke Kockelkorn en choreograaf Katja Heitmann en mode ontwerper Annemarije van Harten. De werken beleven hun première op vrijdag 16 mei in de ECI Cultuurfabriek in Roermond voor een select publiek en zijn voor een breed publiek te zien tijdens FASHIONCLASH Festival (12 t/m 15 juni) en tijdens de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 3, 4 en 5 oktober.

(OLD)Fashion(ed) is mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Cultuurparticipatie in het kader van het
meerjarenprogramma Lang Leve Kunst.

Distinguished Dreams is ontwikkeld in het kader van het project Eeuwige Jeugd, waarmee de Bank Nederlandse
Gemeente en het BNG Cultuurfonds hun beider jubileum vieren, respectievelijk 100 en 50 jaar!

© Nationale Recreatiegids

28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.