Normal_rss_entry-127961

DEN HAAG (ANP) - De overheid zou geen subsidies moeten verstrekken aan popmusici en -bands. Artiesten die niet hun eigen broek kunnen ophouden zijn niet populair genoeg en daarmee geen popmusici, zei VVD-Kamerlid Arno Rutte maandag bij de behandeling van de cultuurbegroting.

Popmuziek ,,hoort gedragen te worden door het publiek'', vindt Rutte. Hij maakt daarbij wel een onderscheid tussen directe overheidssteun aan artiesten, of ondersteuning van bijvoorbeeld poppodia en theaters, waar beginnende artiesten zich kunnen ontwikkelen.

Martin Bosma van de PVV vindt in ieder geval dat ,,de beste manier om kunst te stimuleren'' het stoppen met subsidie is, omdat de kunstenaars dan volgens hem wel harder hun best gaan doen. Bosma opperde verder een onderzoek naar seksueel misbruik in de cultuurwereld en met name bij de toneelscholen.

Discussie

Lodewijk Asscher van de PvdA wil onder meer blijvend aandacht en geld voor muziekonderwijs aan alle kinderen, ook na 2020, en extra aandacht voor de positie van kunstenaars. Vera Bergkamp van D66 is bezorgd over de vergrijzing onder de museumconservatoren, waardoor kennis en kunde verloren dreigen te gaan.

Verder ontstond er discussie over de bezoeken van scholieren aan het Rijksmuseum. Een aantal Kamerleden vindt dat ook andere rijksmusea in aanmerking komen voor een tripje met de klas. Corinne Ellemeet van GroenLinks zei dat scholieren eerst maar eens naar de musea in de eigen omgeving moeten. Anders wordt volgens haar teveel het beeld versterkt dat je altijd voor kunst naar Amsterdam moet.