Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bijna 16 miljoen bezoekers in 2016

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In 2016 bezochten 15,7 miljoen internationale verblijfsbezoekers ons land, op basis van CBS-cijfers. Dat is een stijging van 5% vergeleken met 2015. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland; India liet de grootste procentuele groei zien (+30%). Voor 2017 verwacht NBTC een bezoekersstijging van zo’n drie procent. De teller komt dit jaar daarmee naar verwachting uit op zo’n 16,2 miljoen internationale bezoekers.

Buurlanden
De bijna zestien miljoen buitenlandse bezoekers verbleven ruim 39 miljoen nachten in Nederland (+6%). De meeste bezoekers kwamen, evenals voorgaande jaren, uit Duitsland. Ruim 4,5 miljoen Duitsers bezochten ons land vorig jaar (+7%). België staat met ruim 2,1 miljoen bezoekers (+8%) op de tweede plek, Groot-Brittannië staat op de derde plaats met ruim 2 miljoen bezoekers (+5%). Een belangrijke verklaring voor de groei uit Duitsland is dat Nederland bovenmatig profiteert van de groei van het aantal korte vakanties, mede ingegeven door een aantrekkende economie in ons buurland. België is al jaren een groeimarkt doordat ons land gezien de ligging en nabijheid een ideale bestemming is voor een korte vakantie. Ook diverse marketingactiviteiten, waaronder de activiteiten in het kader van het themajaar Jheronimus Bosch 500, zorgden voor een extra impuls.

Verenigde Staten en India in de lift
Ook de groei vanuit de Verenigde Staten zet stevig door: bijna 1,2 miljoen bezoekers bezochten ons land in 2016 (+15%). Dit is mede ingegeven door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het land met de grootste procentuele stijging was India: het aantal Indiase bezoekers steeg met dertig procent naar zo’n 130.000. Dit is onder meer het effect van een verhoging van de vluchtcapaciteit doordat Jet Airways vanaf maart 2016 dagelijks van en naar Schiphol is gaan vliegen, ondersteund door versterkte Holland-marketing in India.

Rusland, Brazilië en Japan grootste dalers
Het aantal bezoekers uit Rusland daalde met negentien procent. Vanwege Russische sancties richting de EU en Amerika (verbod op reizen voor bepaalde beroepsgroepen),  de sterke waardedaling van de roebel in combinatie met een inkomensdaling van veel Russen, zijn in het afgelopen jaar veel minder buitenlandse reizen ondernomen. Ook het aantal Brazilianen daalde door de aanhoudende economische recessie (-30%), evenals het aantal Japanners (-23%). Japanners zijn relatief risicomijdend, vanwege de zorgen over terreurdreiging stellen zij hun reis naar Europa uit. Tot slot zagen we voor het eerst in jaren een daling in het aantal Chinezen (-15%). Verklaringen hiervoor zijn de toenemende zorg met betrekking tot mogelijke aanslagen in Europa alsmede de invoering van biometrische paspoortgegevens, waardoor het momenteel lastiger is voor Chinezen om een visum te verkrijgen voor Schengenlanden.

Verwachting 2017
Voor 2017 verwacht NBTC een groei van zo’n drie procent van het aantal internationale bezoekers naar ons land, naar circa 16,2 miljoen geregistreerde bezoekers. De groei uit de buurlanden en de Verenigde Staten zal doorzetten. Vanuit Azië wordt eveneens groei verwacht, zo zal het bezoek uit China na de daling in 2016 weer toenemen met zo’n 10%. Ook Indonesië (+10%) en India (15%) laten een verwachte groei zien. Het aantal bezoekers uit Japan zal zich naar verwachting stabiliseren.

Belang van spreiding
Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “Uiteraard zijn wij buitengewoon tevreden met de toegenomen waarde van het internationaal bezoek. De komende jaren zetten wij samen met onze partners in op het spreiden van de bezoekers in tijd en ruimte, zodat we ruimte en richting geven aan de groei van het mondiale reisverkeer. Ook willen wij zo gezamenlijk een bijdrage leveren aan de gewenste balans tussen bewoners en bezoekers in de huidige hotspots.”

28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.