Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Interview Marloes Boeijen, dolfijnentrainster bij het Dolfinarium:

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Niets in het leven is onmogelijk. Marloes Boeijen (25) kan dat bevestigen. Zij droomde er bijna haar hele leven van om dolfijnentrainer te worden. In 2010 en 2012 deed zij daarom mee aan een wedstrijd in het Dolfinarium, waarvan de winnaar een dag dolfijnentrainer mocht zijn. Ze zat in beide wedstrijden bij de laatste 10 en versloeg daarmee duizenden kandidaten...

Beide keren won ze echter niet. Tot haar verrassing werd ze in 2013 gebeld door hoofdtrainer Steve Hearn, die haar een baan aanbood in het Dolfinarium. Ze was opgevallen tijdens beide audities. Op dat moment werkte ze als evenementenmanager bij een groot bedrijf. Ze nam het aanbod van het Dolfinarium met beide handen aan en vanaf april 2013 werkt ze daar elke dag met dolfijnen in de Dolfijnendelta, een natuurlijke lagune met 15 miljoen liter echt zeewater. Marloes is begeleider van de speciale programma’s, waarbij gasten van de dolfijnen van dichtbij kunnen ontmoeten. Een interview:

Wat trok je zo aan in het beroep dolfijnentrainer? “Het was een kinderdroom. Wie wil dat nou niet? En tijdens de wedstrijd in 2010 ging ik er ook zo in: ik zal vast niet de enige zijn, dus laten we er gewoon een leuke dag van maken. Die wedstrijd heeft bij mij het vuurtje echter flink opgestookt. Ik voelde echt een klik met de dieren, maar ook het enthousiaste team en de sfeer was fantastisch om te ervaren. Toen ik daarom in 2012 hoorde van een nieuwe wedstrijd, heb ik mij direct opgegeven. Ik heb zelfs nog gebeld of mijn inschrijving echt wel was aangekomen.”
Is die klik er nu nog steeds? “Die klik met de dolfijnen is er nu zeker. Dat is iets heel bijzonders. Je communiceert met deze dieren zonder dat je hun taal spreekt, maar toch begrijpen we elkaar. Die mens-dier relatie is zo bijzonder om te ervaren!”
 
Hoe merk je dat? Dolfijnen kunnen heel goed aangeven wat ze wel en niet leuk vinden. Daar moet je als verzorger goed op inspelen. We hebben per dag heel veel contact momenten met de dieren. Tijdens die momenten werken we aan onze band met de dieren. Als je bijvoorbeeld iets onverwachts doet, kunnen ze daar echt enthousiast en voor jou ook weer verrassend op reageren. Je moet dus heel scherp en alert zijn en het leuk en spannend voor ze maken.

Aan welke dingen merk je nou dat je echt een band hebt met deze dieren? “Ze vertrouwen je. Het is mijn taak om gasten de dolfijnen te laten ontmoeten. Daarbij staat voor mij het dier centraal. Ik probeer er in eerste instantie voor het dier een zo’n ontspannen, veilige en bovenal leuke ontmoeting te maken. Je merkt aan de dieren dat wanneer ik het als trainer goed en vertrouwd vind, zij dat ook vinden. Dat blindelings vertrouwen moet je echt verdienen en daar elke dag aan blijven werken.”
“Dan kijken de dolfijn en ik elkaar aan met een blik van: wat wil je nou eigenlijk? Dat maakt het ook weer leuk.”

Met welke dolfijn heb je de grootste klik? “Och, dat is echt heel moeilijk kiezen, maar als ik er een zou moeten kiezen is dat Liya (11). Zij is heel zachtaardig, zorgzaam en toch speels. Liya heeft mij enorm veel geleerd en houdt mij vaak een spiegel voor. Tijdens een van mijn eerste sessies vond er een huwelijksaanzoek plaats en was ook ik heel zenuwachtig. Liya merkte dat en werd dus ook wat terughoudender. Toen ik ontspande, deed Liya dat ook. Dat was voor mij echt een eye-opener. Er zijn ook dieren die ik minder goed kan lezen. Dan kijken de dolfijn en ik elkaar aan met een blik van: wat wil je nou eigenlijk? Dat maakt het ook weer leuk. Elke dolfijn heeft een eigen karakter en dus ook eigen behoeften. Sommige dieren kunnen soms ook enorm eigenwijs zijn. Dat vind ik prachtig!”
 
Wat wil je de mensen die een dolfijn mogen ontmoeten laten ervaren? “Hoe het is om echt oog in oog te staan met zo’n mooi dier dat heel ver van ons af staat. Maar ook een dolfijn aanvoelt. Zo’n ontmoeting spreekt bij iedereen enorm tot de verbeelding. Anderzijds is het ook mijn taak om te laten zien hoe wij bij het Dolfinarium omgaan met de dieren. Dat we ze te aller tijden in hun waarde laten. Dat wij zijn bij hen op bezoek, bij hun thuis en daar dus met respect mee om moeten gaan.”
 
Wat heeft een dolfijn dat een hond, kat of ander dier niet heeft? “Ieder mens heeft wel iets met dolfijnen, al dan niet geromantiseerd of niet. Ik dus ook. Dat gevoel dat daarbij hoort is vaak niet te beschrijven.” Wat zou je tegen de mensen die meedoen aan de wedstrijd tijdens de Caribische zomeravonden willen zeggen? “Zorg dat je algemene kennis over dolfijnen up to date is, al leer je toch het meeste in het Dolfinarium zelf. Het gaat niet om de aller-snelste tijd of allerbeste score. Laat vooral zien wie en hoe je echt bent. Niets is onmogelijk. Daar ben ik het levende bewijs van.”
 
Marloes is geen uitzondering. Babette Poelstra won in 2010 de eerste wedstrijd, waarbij het Dolfinarium op zoek ging naar een dolfijnentrainer voor een dag. Babette schitterde in het Paasweekend van datzelfde jaar. Twee maanden later kreeg ook zij bij het zeezoogdierenpark een baan aangeboden als dolfijnentrainer. In de jaren erna werd ze een van de gezichten van het park en speelde ze een van de hoofdrollen in de nieuwe voorstelling Aqua Bella. In juli van dit jaar heeft Babette haar loopbaan als dolfijnentrainer voortgezet bij de dolphin academy op Curaçao.
28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.