Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Legaat Jan Bouman in Groninger Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
16 mei t/m 21 september 2014Afgelopen zomer overleed op 84-jarige leeftijd in zijn huis in Groningen de kunstverzamelaar Jan Bouman, te midden van zijn geliefde collectie. De heer Bouman was een grote vriend van het Groninger Museum en volgde jarenlang het aankoop- en expositiebeleid met even warme als kritische belangstelling. In 2007 organiseerde het museum een tentoonstelling uit zijn collectie.

De heer Bouman heeft zijn volledige kunstcollectie aan het Groninger Museum nagelaten. Daarnaast heeft hij financiële middelen ter beschikking gesteld om, via de instelling van het Jan Bouman Fonds, aankopen van moderne kunst ten behoeve van de museumcollectie te doen. Het Groninger Museum is hem daarvoor zeer dankbaar.

Jan Bouman Fonds
Het Jan Bouman Fonds heeft ten doel de versterking van de collectie moderne en hedendaagse kunst van het Groninger Museum, waarbij de nadruk ligt op kunst met een vernieuwend karakter. Het fonds realiseert haar doel o.a. door een actief beleid ten aanzien van het waarnemen van nieuwe stromingen in de beeldende kunst in de ruime zin, met extra aandacht voor schilderkunst. Het fonds kan ook aangewend worden voor het opvullen van hiaten in de collectie moderne kunst, met uitzondering van werk van De Ploeg (omdat daar volgens de heer Bouman reeds voldoende aandacht aan besteed wordt). Bij alle aankopen zal bij expositie en publicatie altijd vermeld worden: “aankoop met steun van het Jan Bouman Fonds”. Een belangrijk onderdeel van de invulling zal zijn een actief beleid bij de zoektocht naar nieuw talent, zowel in de regio Groningen als daarbuiten.

Collectie Jan Bouman
Bij wijze van eerbetoon aan Jan Bouman wordt nu een kleine, representatieve selectie uit zijn verzameling getoond in de Ovale Zaal West. Een zwaartepunt in de collectie wordt gevormd door internationale grafiek van hoog niveau, deels abstract en deels expressionistisch. Voorbeelden hiervan in de tentoonstelling zijn de grafiek van de Amerikanen Mark Tobey, Robert Motherwell en Robert Rauschenberg; de Fransen Pierre Soulages en Alfred Manessier; de Spanjaard Antoni Tapiès en de Duitser A.R. Penck. Een groot schilderij van Rémy Blanchard is een voorbeeld van waar de belangstelling van Jan Bouman in de jaren tachtig parallel liep met die van het Groninger Museum onder directeur Frans Haks: de toen opkomende ‘nieuwe schilderkunst’. Ook van Groninger kunstenaars met wie hij bevriend was kocht Jan Bouman regelmatig werk: sculpturen van Gjalt Blaauw, conceptuele tekenkunst van Jan Hoving en schilderijen van de onlangs overleden Arie Zuidersma.

Foto:
Arie Zuidersma
Portret Jan Bouman, 1975
Olieverf op doek
Collectie Groninger Museum

© Nationale Recreatiegids

28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.