Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expositie toont Frans Hals als modern idool

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
"Frans Hals, c'est un moderne.'' Zo dachten de laat negentiende-eeuwse kunstenaars als Édouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh over de beroemde portretschilder, die tweehonderd jaar na zijn dood door hen werd herontdekt en aanbeden. In het Frans Hals Museum in Haarlem is sinds dit weekend te zien wat voor invloed de zeventiende-eeuwse kunstenaar had op het werk van de moderne meesters in de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen.

Frans Hals (1582-1666) ontpopte zich tot een idool. "We weten allemaal dat Van Gogh werd geïnspireerd door Rembrandt en de Japanse prenten, maar wie echt invloed had op zijn werk was Frans Hals'', zegt museumdirecteur Ann Demeester. "In de negentiende eeuw kwamen grote schilders en masse naar Haarlem om zijn werk te zien.'' Ze waren volgens haar vooral onder de indruk van zijn 'losse verftoets'. "Van dichtbij leek het een warrige verfklodder, maar van ver was het een realistische impressie. Dat was precies wat zij wilden, ze zagen hem als een voorvader.''

Ook het feit dat hij niet alleen de elite portretteerde maar ook de 'gewone man' maakte indruk. "Hij schilderde prostituees, kinderen, kroegbazinnen en zotten, dat was in die tijd heel ongebruikelijk want de portretkunst was voorbehouden aan de welgestelden'', aldus Demeester. "Hij emancipeerde hiermee de onderklasse.''

De Grote Drie

De tentoonstelling laat volgens haar zien hoe groot de adoratie was, in tegenstelling tot een eeuw eerder. "In de zeventiende eeuw was hij een van de drie groten, samen met Rembrandt en Vermeer. Maar hij raakte een beetje in de vergetelheid. In de achttiende eeuw werd meer met toegeknepen billen geschilderd, veel preciezer, en dat paste niet bij zijn losse en wilde stijl. Ze vonden het eigenlijk prutserij.'' De negentiende-eeuwse kunstenaars herontdekten Hals, vertelt de directeur.

In totaal zijn zo'n tachtig werken te zien, waarvan vijftig bruiklenen vanuit de hele wereld. Volgens Demeester is er al wel vaak over geschreven, maar zijn de schilderijen van Hals nog nooit eerder getoond in combinatie met die van de negentiende-eeuwse meesters. Topstukken zijn onder meer Postbode Joseph Roulin van Vincent van Gogh, die vanwege zijn kwetsbaarheid voor het laatst buiten Amerika is te zien en Malle Babbe van Frans Hals.

De expositie duurt tot en met 24 februari.

Door: ANP

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".