Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wereld zeiltop meldt zich in Lelystad voor de Dutch Match Cup

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Strijd om punten voor wereldkampioenschap en prijzengeld van $75.000​De line up van de Dutch Match Cup is vandaag bekend gemaakt door het Batavia Sailing Center. Naast de acht teams die alle wedstrijden van de Alpari World Match Racing Tour varen (de Tour Card Holders), zijn er voor de Dutch Match Cup een viertal wildcards uitgedeeld. In totaal zijn er dus 12 teams die meedoen aan de Dutch Match Cup eind september in Lelystad. De Nederlanders Korpershoek en Zuiderbaan ontvingen eerder al een van de vier beschikbare ​wildca​rds. Voor de Nederlandse zeilster Klaartje Zuiderbaan​, regerend Nederlands kampioen matchracen,​betekent het niet alleen een rentree in het topzeilen nadat ze afstapte van de SCA boot in de Volvo Ocean Race, maar ook dat zij het als enige vrouwenteam opneemt tegen elf mannenteams, waarvan acht de absolute wereldtop vormen.​

Verder heeft de organisatie twee wildcards toegekend aan ​Arthur Herreman uit Frankrijk (nummer 21 op de wereldranglijst) en Joachim Aschenbrenner uit Denemarken, op dit moment nummer 8 op de wereldranglijst. Regerend Nederlands kampioen matchracen Klaartje Zuiderbaan is ​bijzonder blij met de mogelijkheid in dit veld te kunnen zeilen: ‘Ik ben heel benieuwd naar het niveau van de deelnemende teams. Het is fantastisch dat de Alpari World Match Racing Tour nu ook naar Nederland komt zodat ook Nederlandse teams zich op dit niveau kunnen meten. Sinds het O​pen ​N​ederlandse ​K​kampioenschap​hebben we een aantal dameswedstrijden gevaren, waarin we steeds beter gingen presteren.’

De andere wildcard gaat naar de talentvolle jonge zeiler ​​Dirk-Jan Korpershoek en zijn Opportunity team. Tijdens de Batavia Regatta, de official qualifier voor Dutch Match Cup kon het team zich meten aan de concurrentie. ‘Tijdens de wedstrijden in het buitenland kwamen we er achter dat onze boothandeling niet helemaal goed was, hier verloren we veel punten op. Maar we hebben nu op deze punten geoefend’, aldus Dirk-Jan Korpershoek.

Internationale top
De viervoudig Wereldkampioen Ian Williams, die de afgelopen jaren $1,2 miljoen aan prijzengeld bij elkaar zeilde,​is er dit jaar zeer op gebrand terug te keren naar de status zoals hij die is gewend geraakt, namelijk die van wereldkampioen. Dat was in de al gevaren wedstrijden in Duitsland, Polen en Zweden goed te merken. Op dit moment voert hij de ranglijst aan in de Alpari World Match Racing Tour met 72 punten, gevolgd door Mathieu Richard met 55 punten. Met de wedstrijden in Chicago nog te gaan zou dat wel eens tot een heftige strijd in Lelystad kunnen gaan leiden. Een strijd waarin ook Taylor Canfield (nu 48 punten) en Bjorn Hansen (nu 47 punten) zich ongetwijfeld nadrukkelijk gaan melden.​ Behalve om de punten strijden de teams in Lelystad ook om het - voor Nederland ongebruikelijke - prijzengeld van $75.000. Het totale prijzengeld in de Alpari World Match Racing Tour bedraagt dit jaar meer dan $1,4 miljoen.​

I​n de lijst met deelnemers van de Dutch Match Cup vinden we nog een opvallende zeiler uit Australië. David Gilmour, de zoon van zeillegende Peter Gilmour. Peter won meerdere malen de Tour en de verwachtingen voor zijn zoon zijn hooggespannen. De afgelopen jaren heeft de jonge Gilmour al laten zien tegen die verwachtingen opgewassen te zijn. Hij is tevens de jongste schipper die deelneemt aan de Alpari World Match Racing Tour waarin hij op dit moment op de achtste plaats staat in de resultaten tot nu toe. Er zou sprake van zijn dat Gilmour ook bezig is met voorbereidingen op de America’s Cup met team Australië. Nu was dit ook het geval, maar half juli heeft het team zich teruggetrokken vanwege het nog niet rond hebben van de financiering van deze campagne. Dus nu ligt de focus voor Gilmour weer volledig op de Tour en zal hij er alles aan doen om omhoog te klimmen in de resultaten.


Deelnemers Dutch Match Cup (#ISAF WORLD ​RANKING)
- Ian Williams, GAC Pindar (#1)*​ GBR​
- Taylor Canfield, USone (#2)*​ USA​
- Mathieu Richard, LunaJets (#3)*​ FRA​
- Bjorn Hansen, Hansen Sailing Team (#4)*​ SWE​
- Keith Swinton, Team Alpari FX (#6)*
- Joachim Aschenbrenner, Aschenbrenner Racing Team (#8)​ DEN​
- Philip Robertson, WAKA Racing (#9)*​ NZL​
- David Gilmour, Team Gilmour (#12)*​ AUS​
- Arthur Herreman, Team Herreman (#21)​ FRA​
- Philip Bendon, Glenmar Racing Team (#35)​ IRL​
- Dirk-Jan Korpershoek, Opportunity team (#45)​ NED​
- Klaartje Zuiderbaan, Team BSC (#217) (#14, women)​ NED​

(*Tour Card Holder Alpari World Match Racing Tour​)​​

Week vol watersport
Naast de spannende matchraces zijn er veel andere activiteiten in de Bataviahaven van 24 tot en met 28 september. Zo maken leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs kennis met verschillende facetten van de watersport. Sportbedrijf Lelystad organiseert diverse sport- en spelactiviteiten voor jong en oud. Daarnaast ligt er een mini kartbaan voor kinderen, radiografisch bestuurbare bootjes en is het zaterdagavond ​groot ​feest tijdens MaxFun Music​, een gratis toegankelijk concert met diverse Nederlandse artiesten.​

200Myls solo
In de loop van dinsdag 23 september melden zich in de haven circa 100 deelnemers ​​aan de 200Myls solowedstrijd die dit jaar voor het eerst start vanuit de Bataviahaven. Woensdagochtend de 24-ste vertrekken de deelnemers voor hun 200 mijl lange ​wedstrijd over het Markermeer,  IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee. Me​n​dient zondag 28 september voor 12.00 uur weer te zijn gefinished bij de Bataviahaven van Lelystad. Kortom, het is topzeilen wat de klok slaat in Lelystad van 24 tot en met 28 september.

© Nationale Recreatiegids

28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.